Lítium-železofosfátové batérie tvoria 70 % trhu

Lítium-železofosfátové batérie tvoria 70 % trhu

China Automotive Power Battery Industry Innovation Alliance („Battery Alliance“) zverejnila údaje, ktoré ukazujú, že vo februári 2023 bol objem inštalácie napájacích batérií v Číne 21,9 GWh, čo predstavuje medziročný nárast o 60,4 % a medzimesačne o 36,0 %.Inštalované ternárne batérie 6,7 GWh, čo predstavuje 30,6 % z celkovej inštalovanej kapacity, medziročný nárast o 15,0 % a medzimesačný nárast o 23,7 %.Lítium-železofosfátové batérie nainštalovali 15,2 GWh, čo predstavuje 69,3 % z celkovej inštalovanej kapacity, čo predstavuje medziročný nárast o 95,3 % a medzimesačne o 42,2 %.

Z vyššie uvedených údajov môžeme vidieť, že podiel ofosforečnan lítno-železitýv celkovej inštalovanej základni je veľmi blízko 70 %.Ďalším trendom je, že či už medziročne alebo medziročne, rýchlosť rastu inštalácií lítium-železofosfátových batérií je oveľa rýchlejšia ako ternárne batérie.Podľa tohto trendu smerom dozadu podiel lítium-železofosfátových batérií na inštalovanej základni čoskoro prekročí 70 %!

Hyundai zvažuje druhú generáciu Kia RayEV na začiatku používania lítium-železo-fosfátových batérií Ningde Time, čo bude prvý Hyundai uvedený na trh s lítium-železo-fosfátovými batériami pre elektrické vozidlá.Nejde o prvú spoluprácu medzi Hyundai a Ningde Times, keďže Hyundai už skôr predstavil ternárnu lítiovú batériu z produkcie CATL.Z CATL však boli privezené iba batériové články a moduly a balenie sa uskutočnilo v Južnej Kórei.

Informácie ukazujú, že Hyundai tiež predstaví technológiu „Cell To Pack“ (CTP) CATL s cieľom prekonať nízku energetickú hustotu.Zjednodušením modulovej štruktúry môže táto technológia zvýšiť objemové využitie batérie o 20 % až 30 %, znížiť počet dielov o 40 % a zvýšiť efektivitu výroby o 50 %.

Hyundai Motor Group sa umiestnila na treťom mieste na svete po Toyote a Volkswagene s celkovým celosvetovým predajom približne 6 848 200 kusov v roku 2022. Na európskom trhu predala Hyundai Motor Group 106,1 milióna kusov, čo je štvrté miesto s trhovým podielom 9,40 %, čo z neho robí najrýchlejšie rastúca automobilka.

Hyundai Motor Group sa umiestnila na treťom mieste na svete po Toyote a Volkswagene s celkovým celosvetovým predajom približne 6 848 200 kusov v roku 2022. Na európskom trhu predala Hyundai Motor Group 106,1 milióna kusov, čo je štvrté miesto s trhovým podielom 9,40 %, čo z neho robí najrýchlejšie rastúca automobilka.

V oblasti elektrifikácie uviedla Hyundai Motor Group na trh IONIQ (Enikon) 5, IONIQ6, Kia EV6 a ďalšie čisto elektrické vozidlá založené na E-GMP, platforme vyhradenej pre čisto elektrické vozidlá.Za zmienku stojí, že Hyundai IONIQ5 bol zvolený nielen za „Svetové auto roka 2022“, ale aj za „Svetové elektrické auto roka 2022“ a „Svetový automobilový dizajn roka 2022“.Modely IONIQ5 a IONIQ6 predá v roku 2022 celosvetovo viac ako 100 000 kusov.

Lítium-železofosfátové batérie berú svet útokom

Áno, je pravda, že mnohé automobilky už používajú alebo zvažujú použitie lítium-železofosfátových batérií.Okrem Hyundai a Stellantis, General Motors tiež skúma možnosť použitia lítium-železofosfátových batérií na zníženie nákladov1.Toyota v Číne použila lítium-železofosfátovú čepeľovú batériu BYD v niektorých svojich elektromobiloch1.Začiatkom roku 2022 Volkswagen, BMW, Ford, Renault, Daimler a mnohé ďalšie medzinárodné bežné automobilky jasne integrovali lítium-železofosfátové batérie do svojich základných modelov.

Batériové spoločnosti tiež investujú do lítium-železofosfátových batérií.Napríklad americký startup Our Next Energy oznámil, že v Michigane spustí výrobu lítium-železofosfátových batérií.Spoločnosť bude pokračovať vo svojej expanzii po tom, čo jej nová továreň v hodnote 1,6 miliardy USD bude online v budúcom roku;do roku 2027 plánuje poskytnúť dostatok lítium-železofosfátových batérií pre 200 000 elektrických vozidiel.

Kore Power, ďalší americký startup na výrobu batérií, očakáva, že dopyt po lítium-železofosfátových batériách v Spojených štátoch porastie.Spoločnosť plánuje zriadiť dve montážne linky v závode, ktorý sa má postaviť v Arizone do konca roku 2024, jednu na výrobu ternárnych batérií, ktoré sú v súčasnosti hlavným prúdom v Spojených štátoch, a druhú na výrobu lítium-železofosfátových batérií1 .

Vo februári Ningde Times a Ford Motor dosiahli dohodu.Ford prispeje sumou 3,5 miliardy dolárov na vybudovanie nového závodu na výrobu batérií v Michigane v Spojených štátoch amerických, najmä na výrobu lítium-železofosfátových batérií.

Spoločnosť LG New Energy nedávno odhalila, že spoločnosť zintenzívňuje vývoj lítium-železofosfátových batérií pre elektrické vozidlá.Jeho cieľom je zlepšiť výkon lítium-železofosfátovej batérie ako jej čínski konkurenti, to znamená energetickú hustotu tejto batérie ako C, aby bola batéria Tesla Model 3 vyššia o 20 %.

Okrem toho zdroje uviedli, že SK On tiež spolupracuje s čínskymi spoločnosťami vyrábajúcimi materiály na báze fosforečnanu lítno-železitého na rozmiestnení kapacity fosforečnanu lítno-železitého na zámorských trhoch.

 

 

 

 


Čas odoslania: máj-09-2023